
Oma's sinaasappelcake
Een recept vol warmte, herinneringen en de geur van thuis.
De heerlijke geur van oma's versgebakken cake vult het huis. Een cake zoals oma hem altijd maakte, met pure ingrediënten en een flinke snuf liefde. Haal de bakspullen maar tevoorschijn. Dit recept wil je echt proberen!
Gisela vertelt:
"Bij Oma thuis was er altijd gebak voor wie toevallig langskwam. Geen bericht van tevoren nodig, of een afspraak maken; we waren altijd welkom en het gebak stond klaar.
Dit is een familierecept dat veel aan mijn oma doet denken, aan haar glimlach en zachte stem, altijd dienstbaar aan anderen."
lngrediënten voor de cake
-
3 eieren (op kamertemperatuur)
-
2 sinaasappels,
1 om te pureren en 1 voor rasp en sap -
100 gram boter (op kamertemperatuur)
- 230 gram kristalsuiker
- 140 gram patentbloem
-
1 theelepel bakpoeder
-
1 theelepel vanille-essence
-
Snufje zout
Benodigdheden
- Vork, mes en eetlepel
- Vierkante bakvorm van 24 cm.
- Blender
- Spatel
- Aluminiumfolie
- Theedoek



Voorbereiding
Sinaasappel koken:
Prik een paar gaatjes in één sinaasappel met een vork of mes. Kook deze 1 uur in water en laat daarna volledig afkoelen. (Foto 2 & 3)
Oven voorverwarmen:
Verwarm de oven voor op 175 °C (boven- en onderwarmte).
Bakvorm invetten:
Vet een vierkante bakvorm in (24 × 24 × 5 cm). (Foto 4) Bestuif met een eetlepel bloem en schud de vorm zodat de bloem overal zit. (Foto 5)
Beslag maken
Verwijder pitten uit de gekookte sinaasappel. Pureer tot een gladde massa in de blender. Zet apart. (Foto 6–8)
Eieren splitsen:
Scheid de eidooiers van de eiwitten. (Foto 9)
Eiwitten kloppen:
Klop de eiwitten stijf tot stevige pieken. Zet apart. (Foto 10–11)
Dooiers en suiker mengen:
Klop de eidooiers samen met de suiker tot het mengsel lichtgeel en luchtig is. (Foto 12)
Bloem en dooiers geleidelijk toevoegen:
Voeg om en om toe:
- 1 eidooier
- beetje bloem
- bakpoeder
- snufje zout
- weer eidooier
- bloem
- laatste eidooier
- resterende bloem
Eindig met sap van de tweede sinaas-appel. Meng niet te lang. (Foto 13–14)
Vanille en sinaasappelpuree toevoegen:
Voeg vanille-essence en sinaasappelpuree toe. Meng rustig met de hand. Voor extra smaak: voeg nu ook de rasp van de tweede sinaasappel toe. (Foto 15)
Eiwitten erdoor spatelen:
Spatel de stijfgeklopte eiwitten voorzichtig door het beslag. (Foto 16–17)
Bakken
In de vorm gieten:
Giet het beslag in de bakvorm. (Foto 17–19) Dek af met aluminiumfolie. (Foto 20)
Bakken:
Plaats de cake in het midden van de oven en bak 40 minuten met folie.
Folie verwijderen:
Haal na 40 minuten de folie weg en bak nog 20 minuten, zodat de bovenkant goudbruin wordt.
Totale baktijd: 60 minuten.
Gaarheid controleren:
Prik met een mes of satéprikker in het midden. Komt die er schoon uit? Dan is de cake gaar.
Afkoelen:
Haal de cake uit de oven en dek af met een schone theedoek. Laat volledig afkoelen.

Wordt deze heerlijke sinaasappelcake ook in jouw familie de favoriet? Ontdek het, stap-voor-stap

Foto 2

Foto 3

Foto 4

Foto 5

Foto 6

Foto 7

Foto 8

Foto 9

Foto 10

Foto 11

Foto 12

Foto 13

Foto 14

Foto 15

Foto 16

Foto 17

Foto 18

Foto 19

Foto 20